• A
 • B
 • C
 • D
 • E
 • F
 • H
 • K
 • N
 • O
 • P
 • R
 • S
 • T
 • W
A

Artrose (gewrichtsslijtage)

Gewrichtsslijtage komt vaak voor. Het ontstaat op een natuurlijke manier bij het ouder worden, maar soms ook op jongere leeftijd door sportblessures, botbreuken of bijvoorbeeld een beenlengteverschil. Gewrichtsslijtage zorgt vaak voor stijve, minder soepele en pijnlijke gewrichten. Om verdere slijtage tegen te gaan en pijn te verminderen is het belangrijk om in beweging te blijven. Onze fysiotherapeuten kunnen jou daarbij begeleiden met het losmaken van het gewricht en gerichte oefeningen en adviezen. Samen met de fysiotherapeut stel je doelen op, afgestemd op jouw situatie en grenzen. Wil jij pijnklachten en verdere slijtage tegengaan en je mobiliteit verbeteren? Maak een afspraak met de fysiotherapeut.

B

Bekkenbodem (al of niet i.c.m. zwangerschap of incontinentie)

Bekkenbodemklachten manifesteren zich op een aantal manieren. Soms gaan ze samen met zwangerschap of na een operatie in dit gebied. Begrijpelijk want de hele regio staat voor een uitdaging. De juiste aan- en ontspanningsoefeningen en het juiste advies van een gespecialiseerde fysiotherapeut helpen je dan. Daarnaast gaan bekkenklachten ook vaak samen met ongewild urineverlies (incontinentie) of juist moeilijk naar het toilet kunnen. Ook hier geldt dat de juiste oefeningen en advies je klachten kunnen verminderen.

Botbreuk (fractuur)

Botbreuken zijn er in vele soorten en maten. De ernst hangt af van het type fractuur (complexe fractuur of niet) en de plaats waar je bot gebroken is. Soms is een operatie nodig, soms volstaat het tijdelijk rust houden waardoor het bot weer aan elkaar kan groeien. In het algemeen herstellen botbreuken goed. Het belangrijkste is dat je optimaal revalideert zodat er zo min mogelijk restklachten ontstaan. Want niet alleen je botten, maar ook je spieren en gewrichten daarom heen moeten weer wennen aan normaal gebruik. Je fysiotherapeut helpt je bij juiste dosering, niet te veel maar ook niet te weinig.

C

Claudicatio (etalagebenen)

Claudicatio Intermittens wordt ook wel “etalagebenen” genoemd. Het is een vaatziekte waarbij de bloedvaten in en naar de benen vernauwd zijn door slagaderverkalking. Hierdoor kun je bij het lopen (of fietsen) last krijgen van kramp, pijn of vermoeidheid in jouw benen. Risicofactoren zijn te weinig lichaamsbeweging, roken of ongezonde voeding, diabetes, hoge bloeddruk en cholesterol. Looptraining (een afgestemd trainingsprogramma) helpt je bij het vergroten van je loopafstand en het verminderen van pijnklachten.

COPD (longaandoeningen)

COPD is een verzamelnaam voor chronische luchtwegaandoeningen. Omdat je longen bepalen hoe intensief je kunt bewegen, kan dit een aardige rem vormen op je dagelijkse activiteiten. Denk aan activiteiten zoals traplopen, wandelen en fietsen. Het behoud van wat je nog wel kunt, is belangrijk voor je. Wij kijken daarom samen met je naar hoe we het er het maximale uit kunnen halen, zonder in het rood te gaan. Hiervoor hebben we speciale beweegprogramma’s. Hierbij gebruiken we soms ook meetinstrumenten zoals een hartslagmeter of zuurstofsaturatiemeter.

Covid-19 (revalidatie Corona)

Corona beheerst al tijden het nieuws. Wat soms ondergesneeuwd raakt zijn de restklachten die sommigen van ons ondervinden: blijvende vermoeidheid, krachtsverlies, kortademigheid en sterk afgenomen uithoudingsvermogen. Op verwijzing van uw arts komt u in aanmerking voor een specifiek revalidatietraject. Soms gebruiken we hierbij meetapparatuur zoals longcapaciteitsmeter, hartslagmeter en/of zuurstofsaturatiemeter.

D

Diabetes (suikerziekte)

Bij diabetes is je bloedsuikerspiegel uit evenwicht, vaak met diverse nevenklachten. Je kunt je lichaam hierbij echter wel helpen, door gezond, voldoende te bewegen in de juiste dosering. Daarnaast helpen wij je, al dan niet in samenwerking met je arts of diëtist met adviezen over je leefstijl en voeding.

E

Enkelverzwikking

Het gaat vaak plotseling en je voelt meteen: dit is foute boel. Landen op een graspol of stappen op de bal tijdens het sporten, of gewoon net een afstapje gemist. Een verzwikte of verstuikte enkel wordt meestal veroorzaakt door een verrekte of gescheurde enkelband. Afhankelijk van de ernst ontstaat er meteen zwelling: je enkel wordt dik en warm. Het is zaak je enkel meteen te ontzien want je hele lichaam rust er op. Maar probeer ook tijdig weer actief te worden, want herstel wordt mede bepaald door wat jij van je enkel vraagt. Kijk samen met je fysiotherapeut of intapen nodig is en hoe jouw revalidatie zo goed mogelijk verloopt.

F

Frozen shoulder

Bij een frozen shoulder is het weefsel rondom je schoudergewricht verkleeft, verkort en snel ontstoken. Vaak is er ook sprake van een slijmbeursontsteking in je schoudergewricht. En dat beperkt je al snel, bijvoorbeeld als je hoger moet reiken, maar ook als je er op steunt of ligt. Medicatie is niet altijd voldoende, omdat daarmee wel de pijnklachten afnemen, maar niet de mobiliteit en spierkracht die met een frozen shoulder gepaard gaan. Revalidatie neemt vaak de nodige tijd in beslag. Twijfel je of zoek je hulp, neem dan contact met ons op.

H

Hoofdpijn

Hoofdpijn kent tal van oorzaken en de kunst is om de juiste oorzaak te achterhalen. Voor zover het gaat om spierspanningshoofdpijn of houdingsgerelateerde hoofdpijn, kan je fysiotherapeut je helpen. Deze kijkt of (een combinatie van) ontspanning, massage, mobilisatie, houdingsadvies of stabilisatietraining nodig is.

K

Knieklachten

Je knie vormt een zeer belangrijk scharnier en vangt in het dagelijkse leven en de sport aardig wat klappen op. Knieblessures komen vaak voor als gevolg van slijtage, een trauma (sport of ongeluk) of overbelasting. Bij slijtage is het zaak of op een verantwoorde manier je knie te blijven belasten. Je behandeling bestaat daarnaast uit een combinatie van mobiliseren (soepeler maken) en stabiliseren (krachttraining). Als dat onvoldoende helpt, wordt soms een nieuwe knie gezet (total knee), waarna je deze via revalidatie weer leert gebruiken. Letsel aan voorste- of achterste kruisband of meniscus komen ook vaak voor, meestal als gevolg van een sportblessure. Het is zaak te kijken of je er met revalidatie weer bovenop komt, of dat eerst een operatie noodzakelijk is. Tot slot zie je ook de nodige spier- en peesontstekingen rondom de knie, zoals rondom de knieschijf. Je fysiotherapeut kijkt dan wat de oorzaak is (overbelasting, je looppatroon, ..) en maakt een trainingsschema op maat.

Kruisbanden / Meniscus

Je kruisbanden zijn sterke pezen die je knie stabiliseren. Deels of geheel gescheurde kruisbanden maken je knie instabieler en geven soms ook een dikke knie. De omstandigheden bepalen of conservatieve behandeling volstaat of dat operatie nodig is. Een conservatieve behandeling bestaat net zoals de revalidatie uit het tijdelijk verlagen van de belasting (relatieve rust), gevolgd door een goede trainingsopbouw. Je revalidatie is vooral gericht op krachttraining en stabiliteitstraining.

Je meniscus is een ronde kraakbeenachtige structuur die je helpt je knie te geleiden en die helpt om de krachten binnen je knie te dempen. Bij een gescheurde meniscus wordt je knie minder stabiel en ontstaat er vaak vocht in de knie. Ook hier geldt dat de omstandigheden bepalen of een conservatieve behandeling mogelijk is of dat een operatie met revalidatietraject noodzakelijk is.

N

Nekklachten

Nekklachten maken je duidelijk hoe intensief je deze regio eigenlijk gebruikt. Van je nek (en hoofd) wordt namelijk veel beweging verwacht. En dan merk je meteen als die beweging pijnlijk of beperkt is (soms is je nek zelfs “geblokkeerd”) of je niet goed in staat bent je hoofd te stabiliseren. Regelmatig gaan nekklachten gepaard met hoofdpijn of schouderklachten (uitstraling naar schouder of arm). En vaak ligt de oorzaak in een ongunstige houding of juist te weinig beweging (zittend werk). Soms blijkt ook (spier-)spanning de boosdoener.

O

Oedeem (lymfoedeem)

Oedeem is de ongewenste ophoping (disbalans) van vocht op bepaalde plaatsen in je lichaam. De aanvoer en afvoer van vocht via het lymfesysteem zijn niet in evenwicht. Dit kan het gevolg zijn van een operatie, ongeval, trauma of aangeboren afwijking. Je oedeemtherapeut is een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in het helpen herstellen van deze balans. Veelgebruikte technieken zijn manuele lymfedrainage, bandageren en zwachtelen en oefentherapie.

Overgewicht

De maatschappij is de laatste decennia veel veranderd, en ons lichaam kan dit soms niet goed bijhouden. We bewegen minder want de wereld ligt via telefoon of computer aan onze voeten. Alles gaat sneller en dat geeft soms stress. En overal worden we verleid met makkelijk en lekker eten. Deze cirkel doorbreken is niet eenvoudig. Daarom werken we als specialist in bewegen graag samen met je huisarts en waar nodig met je diëtist of psycholoog. We houden je vorderingen bij zodat je een extra stimulans hebt om door te gaan. Het zal niet makkelijk worden, maar samen komen we er uit.

P

Parkinson

We kunnen het niet voor je oplossen. Maar laten we kijken naar wat er nog wel kan. Spelenderwijs gaan we samen aan de slag, met bewegen, met spelletjes, met uitdagingen. Zo komt er weer een klein beetje vreugde en vertrouwen terug, je kunt het!

Peesontsteking

Peesontstekingen zijn hardnekkig en daar weet je zelf misschien wel alles van. Door zware of herhalende bewegingen raken pezen overbelast. En omdat pezen minder goed doorbloed zijn, duurt herstel vaak langer dan bij spieren. Je wil dus niet steeds terugvallen, bijvoorbeeld omdat je te enthousiast of ongeduldig bent geweest of gewoon zonder dat je het in de gaten had. Daar helpen we je bij. De bekendste voorbeelden zijn de achillespees, tenniselleboog en jumpers knee.

Pols- en handklachten

Je handen en polsen zijn je gereedschap. Dus als je pols- of handklachten hebt, voel je jezelf al snel behoorlijk beperkt. Veelvoorkomende klachten in deze regio zijn de peesletsels (waaronder de skiduim), het carpaal tunnelsyndroom (beknelde zenuw), artrose (slijtage), fracturen (botbreuken) en de triggerfinger. Je fysiotherapeut weet er meer van en helpt je op weg.

R

Rugklachten

Je rug (wervelkom) vormt de as én kapstok van je lichaam. Rugklachten komen vaak voor, de meesten van ons krijgen er wel eens mee te maken. Dit gaat gepaard met pijn bij bukken of tillen maar net zo vaak is zitten of langer staan het probleem. Symptomen zijn stijfheid, steken in je rug, verkrampte spieren en soms: uitstraling naar je benen. Soms is er sprake van een hernia, een uitpuilende tussenwervelschijf die tegen spieren of zenuwen drukt. Dit is voor velen een schrikbeeld, maar komt met de juiste hulp vaak tot een goed einde. De kunst is om niet te veel maar ook niet te weinig te doen. Samen met jou zoeken we de juiste balans met massage, mobiliseren, oefenen, trainen en advies.

S

Schouderklachten

Je schouder is een bijzonder gewricht, waar vooral peesklachten, de slijmbeursontsteking en frozen shoulder vaak voorkomen. Aan de ene kant moet het heel beweeglijk zijn, want hoe krijg je anders je bovenkleding aan. Aan de andere kant wordt je schouder soms ook zwaar belast, bij tillen, werken boven je hoofd of door er op te liggen. Tot slot is je schouder nauw verbonden aan je nek en zorgen (spier-)spanning of een ongunstige werkhouding voor verkrampt bewegen. Daarom kijken we goed met je naar de oorzaak, en betrekken daar ook de omgeving bij. Blijf er niet mee lopen, neem gerust contact op voor een oriënterend onderzoek.

Spierscheur / spierontsteking

Een spierscheurtje herstelt meestal goed. Velen hebben wel eens gehoord van iemand met een zweepslag tijdens het sporten. Spieren hebben een goed herstelvermogen, dus na meerdere weken zullen je klachten normaliter afnemen. Het is echter cruciaal dat je spier verder herstelt dan alleen voor de dagelijkse bezigheden. Hoe verder je revalideert, hoe sterker het herstel en hoe kleiner de kans op herhaling. Preventie is dus de kern van de zaak.

T

Tennisarm / golfarm

Een tennisarm of golfarm wordt in de volksmond gebruikt voor een lokale peesontsteking ter hoogte van de elleboog. Met tennissen of golfen heeft dit echter niet altijd iets te maken. Intensieve werkzaamheden of werk dat je weinig of nooit doet zoals klussen zorgen voor een lokale overbelasting. Soms stralen de klachten uit naar je onderarm. Peesontstekingen kunnen in het algemeen hardnekkig zijn. Blijf er dus niet te lang mee lopen.

W

Whiplash

Whiplash is een verzamelnaam voor klachten die veroorzaakt worden door een snelle of harde beweging van je hoofd. De klachten zijn vaak nekpijn, een stijve nek, hoofdpijn, duizeligheid en soms concentratiestoornissen. De oorzaak is vaak een verkeersongeluk, maar bijvoorbeeld een val kan de klachten triggeren. Herken je deze klachten of symptomen, dan kan het verstandig zijn om langs te komen. De behandeling is in eerste instantie gericht op het tot rust brengen van dit gebied door pijndemping en advies wat wel en niet te doen. Daarna komt maatwerk, gaan we op geleide van de klachten opbouwen.